söndag 17 juni 2007

Norsk seger i svenska Unghundsderbyt för retriver

Regnet öste ner hela dagen och efter tio minuter började mina dyra goretexkängor läcka in vatten…. Typisk svensk sommardag. Trots vädret var uppslutningen av hundar och medföljande ägare stor. Nästan 130 retrivrar i åldrarna 9 månader upp till 2 år var anmälda.

Dessa instruktioner gällde: Inte skicka hunden förrän domaren knackat på axeln, hund som knallade fick 0:a. Att ta tillbaka hunden och skicka om gav även det en 0:a. Skott avfyrades på samtliga stationer.

Ruta 1 (domare: Birgitta Staflund), 16p. Markering där dummyn landade dold, bakom en kulle. Teo sökte av framsidan av kullen innan han förstod att dummyn fanns på baksidan.
Ruta 3 (Anki Andersson), 0p. Markering där dummyn hamnade i en liten vassrugge vid strandkanten, hunden skickades från en punkt långt upp på land så man såg inte hunden nere vid strandkanten. Teo sökte på öppet vatten och sedan på land men gick aldrig in i vassruggen. Tyvärr är han ju inte dirigerbar ännu så det finns inte så mycket att säga om den saken.
Ruta 4 (Reine Hansson), 18p. Vattenmarkering, hunden skickades från en punkt ca 10m upp på land. Spikade markeringen och lämnade av bra men fick avdrag för att han travade tillbaka på hemvägen, samt att jag använde pipan.
Ruta 5 (Janne Wiberg), 19p. Sök i skogsdunge, 2 av 4 utlagda dummys skulle hämtas in. Vid startpunkten låg en gren som hunden var tvungen att hoppa över på ut- och hemvägen. Gick riktigt bra.
Ruta 2 (Graham Roberts), 15p. Markering på andra sidan en 4-5m bred å, startpunkt ca 10m från ån, simning över ån med dummy på hemvägen. Teo markerade inte ordentligt, simmade över men gick tillbaka i vattnet och sökte och sedan på land igen där han hittade den. Lämnade av bra. Tråkigt att just den rutan inte gick bättre eftersom vi ändå tränat det ett par gånger utan problem.

Slutsumman för syskonen blev: Teo 68p, Ladda 70p och Vera som tyvärr knallade på fyra rutor slutade på 12p. Det var lite tråkigt att Teo, som normalt sett sköter markeringar så bra, inte markerade ordentligt. Men situationen med alla människor, hundar och skott blev nog lite för mycket för honom – koncentrationsförmågan var inte på topp. Jag borde ha förberett honom bättre innan jag gick till första rutan. Men så är det att vara orutinerad… Poängen blev ju ändå hyfsade. Det blev väldigt bra träning inför framtida liknande tävlingssituationer – både för Teo och matte…

Fjorton hundar gick till final. Elva av dessa var labradorer och fem (!) av finalhundarna var från Searoverkullen efter Tasco Brimstone och Streamlight Searover Kitty. Jag gissar att Inga-Lena (Djurbergas) och Lena (Searover) var nöjda med dagen! Yngst i finalen var Teos halvbror Birk (äg Maria Sundberg, Jaktyrans) som bara är tio månader och enda startande i den kullen.

Finalen började med att en markering kastades, ekipaget fick sedan göra en helomvändning och hämta in en blind dummy på andra sidan för att sedan göra en helomvändning igen för att hämta in den markering som kastades först. Linjetaget/Dirigeringen blev svår för många av hundarna. Segern gick slutligen till en norrman med Searover Kit’s Dog.