söndag 29 mars 2009

WT i Gränna (ökl)

Förutsättningarna inför tävlingen i Gränna var inte de allra bästa; en okoncentrerad matte och dessutom 1 dm snö på backen. Men det var ju lika för alla. Ja, i alla fall snöproblemet. Mattens brister var det ju bara Teo som drabbades av - men som den mycket snälla hund han är har han i alla fall inte nämnt något om att byta ut mig. Hittills.

Jag har ju släppt upp honom endel de sista månaderna och det märktes lite igår, stadgan var inte vad den tidigare varit. Men det är helt OK. Det är ju helt självförvållat och det kommer inte att bli något problem att lösa det, när jag väljer att ta tag i att skärpa upp lydnaden igen. På den här tävlingen tror jag att svårigheterna för Teos del inte var uppgifterna i sig, utan snarare miljön och situationen.

Ruta 1 Dubbelmarkering med skott nedför en slänt (15p)
Teo drog iväg för långt och sökte för stort på den dummy som kastats som nr 2. En kombination av stressurladdning och att det blev dåligt med vittring när dummien sjönk ned i snön skulle jag tro. Nr 1 spikade han sedan.

Ruta 2 Markering med dold nedfallsplats, Linjetag i 90 graders vinkel som skulle hämtas före Markeringen, skott på båda (18p)
Tog ett steg framåt i skotten, för övrigt fint.

Ruta 3 Trampjakt, skott på "kanin", hunden sitter kvar medan föraren hämtar "kaninen", när föraren är på väg tillbaka ytterligare en Markering med skott som hunden sedan skickas på (19p)
Ställde sig upp när jag gick för att hämta "kaninen", annars inga problem.

Ruta 4 Dubbelmarkering, skott med omladdning mellan kasten, dummy nr 2 uppför an brant sluttning (14p)
Gick för långt på nr 2 och jag valde att dirigera dit honom, vilket han lyssnade på bra. Spikade sedan nr 1.

Ruta 5 Walk up med två hundar, en Markering med dold nedfallsplats och en Markering med synlig nedfallsplats (18p)
Markeringarna bra, men lite pip inför sista Markeringen.

Slutpoängen blev 84p och en 4:e placering. Det kändes som en placering vi kan vara nöjda med, med tanke på att de som placerade sig högre var idel proffs och jaktprovsdomare - och det är ju bara att inse att vi ligger lite efter när det gäller rutin på tävling. Så det får vi se till att skaffa oss!

Efter avslutad tävling fick Teo göra en stadgeövning där han fick en mild tillsägelse om att Sitt betyder minsann Sitt vad som än händer. När det sedan var dags för gruppbild där 20-30 hundar skulle sitta stilla för fotografering, utan sina ägare, visade han att han verkligen tagit det till sig. När hundar började hoppa runt och springa i väg runtomkring honom satt Teo mycket koncentrerad, fullständigt stilla, mitt i kaoset och rabblade som vanligt "Jagtänkerintegörafel, jagtänkerintegörafel" - som den mycket snälla och ordentliga hund han är.

1 Sortebjerg´s Dennie/Morgan Thorell: 88
2 Lill Huldas Hugo Boss/Carina Asp: 87
3 Justlike Princess Benedikte/Sören Swärdh: 86
4 Searover Pattering Prince/Cecilia Johansson: 84