fredag 5 september 2008

Skogspinnar vs Köpepinnar

Det finns fördelar och nackdelar med allt.

I början av veckan började jag träna vittringsmomentet med Teo genom att plocka en pinne i skogen och låta honom söka rätt på rätt pinne i en hög av andra kvistar. Det var inga som helst problem, rätt pinne kom in varje gång. Glad i hågen provade jag dagen efter samma sak med inköpta vittringspinnar. Tyvärr signalerade köpepinnarna uppenbarligen "Vi ska levereras in" och leendet på matten stelnade mer och mer i takt med att köpepinnarna gång på gång levererades in utan att minsta nosarbete utfördes.

Plockade ett antal skogspinnar och lade dem i en prydlig rad. Inga problem, rätt pinne kom in varje gång. Lade en köpepinne en bit bort. "Jag ska levereras in" ropade köpepinnen genast. Labradoren avslutade genast nosarbetet och levererade in köpepinnen. Matten slet sitt hår i förtvivlan och återgick till att rada upp skogspinnarna.

Efter ett par dagars långsam infasning av köpepinnar är skogspinnarna numera borttagna. Köpepinnarna har slutat ropa "Vi ska levereras in". Matten är visserligen lite tunnhårigare än tidigare, men kan le igen.

Det finns fördelar och nackdelar med att ha en apportör.